Welkom in een prachtig land vol problemen
Welkom in een prachtig land vol problemen. Dit waren de woorden van een oude dame die ons begroette in een winkel op de tweede dag na onze aankomst. Ze was verrast Nederlanders aan te treffen, vooral zo’n jong gezin met drie kinderen.
Als wij spreken over problemen, dan gaat het vaak over het verval van Zuid-Afrika. Krantenkoppen liegen er niet om. Meer dan 7000 mensen vermoord in 3 maanden tijd, of meer dan 13.000 verkrachtingen in 3 maanden. Schokkend. En soms is er 6-8 uur per dag geen stroom en/of enkele dagen geen water.
Daarom krijgen wij verbaasde reacties van buren, op de school van onze kinderen of in de winkels. Wat kom je hier doen? Je moet wel 'buiten zinnen' zijn om te emigreren naar dit land. Weet je dan niet dat het land in verval is en je op bijna ieder kruispunt potentieel gevaar loopt?
Als je vertelt dat je werkt voor een mission - Bethlehem Mission - dan kijken ze je helemaal vreemd aan. Weet je niet dat Zuid-Afrika honderden kerken heeft en er al jaren zending bedreven wordt? Er zijn wel duizenden pastors en heel veel opleidingen voor pastors. Soms glimlach je en vertel je dat Bethlehem Mission niet zomaar is ontstaan. Soms antwoord je scherp en probeer je uit te leggen dat niet iedereen een Bijbelse boodschap vertelt en de leer van algemene verzoening bedrieglijk is.
'Maar oom' (op zijn Zuid-Afrikaans), zeggen ze dan: 'welke kerk bent u dan?' Wel, Gereformeerd. Aha, die kennen ze wel. Heel veel Gereformeerde kerken hier. In iedere wijk staat er wel één. Als je dan vertelt dat je niet in de stad werkt, maar in de townships begrijpen ze je niet meer. ‘You must be crazy, very dangerous’. Om eerlijk te zijn denk je daar wel eens over na. Het lijkt onbegonnen en vooral eindeloos werk.
Maar, velen zijn verstoten van Gods Woord en toch was het Gods bijzondere leiding om ingangen te schenken voor zending namens ons kerkverband. Voor deze zwarte lokale mensen is Gods Woord vaak bereikbaar binnen 30 minuten, maar toch onbereikbaar. De Bijbel van- en voor de witte mens, zeggen ze dan, niet voor ons. Toch hebben sommigen een bijbel, maar ze begrijpen het niet. Romeinen 10:14: 'En hoe zullen zij horen, zonder die hun predikt?' Daar denk ik dan aan, of aan Handelingen 8:31: 'Hoe zou ik toch kunnen, zo mij niet iemand onderricht?'
Deze Bijbel bestaat naast hun pure heidense rituelen, dat is soms pijnlijk om te ervaren. Velen zijn gevangen en leven voort met een gerust gemoed. Is dit bij ons anders? Zijn wij ook niet gevangen door gewoonten en alles wat onze aandacht vraagt? Leven wij niet ons leven? Is het onze vraag geworden: ‘Is het wel met uw ziel?’ De huidskleur, achtergrond of geboorteplaats zal ons niet kunnen helpen.
Er is in feite niets om ons te verheffen boven de blanke of zwarte Zuid-Afrikanen. Laten wij maar dicht bij ons zelf blijven, daar hebben wij genoeg aan. Laten wij ons verootmoedigen, er zijn zovele bemoeienissen. Wat zijn de vruchten van jaren Gereformeerde prediking en onderwijs? Is dit buigen in stof en as, zoals Job deed? Wat heeft het u gebracht? Een gebroken hart en verslagen hart zoals in Psalm 51? Er is een vernieuwend genadewonder nodig zoals in Titus 3:5 beschreven wordt.
De Heere werkt en versterkt door middel van de prediking van Zijn Woord. Welke waarde heeft dit voor ons gekregen? Zoek dan de Heere terwijl Hij te vinden is, voor het te laat is! De Hebreeënbrief vertelt ons: 'Hoe zullen wij ontvlieden, indien wij op zo grote zaligheid geen acht nemen?'
Mathias Weststrate