Beleidsplan 2021-2026
from bread to the Bread
Samenvatting
Met dit nieuwe beleids- en strategieplan wil stichting Bethlehem zich de komende vijf jaar richten op zending in drie gebieden in Zuid-Afrika. Dat ziet de stichting als haar primaire taak. Ook biedt Bethlehem praktische hulp, ten dienste van haar primaire taak, die zich na verloop van tijd richt op zelfredzame families die voor zichzelf en anderen kunnen zorgen. Naast zelfredzaamheid als eerste uitgangspunt wil de stichting als tweede bij praktische hulp werken aan een goed operationeel vertrek (goede inrichting van het project en afbouw hulp) en blijvend inzetten voor Woordverkondiging. Ten derde willen we werken aan capaciteitsopbouw (vorming, toerusting, leiderschap) van lokale leiders. In de drie focusgebieden, Hammanskraal, Refilwe en Phumzile willen we een Bethlehem Community Center oprichten waar de Woordverkondiging plaatsvindt en praktische hulp verder kan worden vormgegeven. Het is de wens dat dit Center na 5 jaar uitgroeit tot een vaste zendingspost en uiteindelijk een kerkelijke gemeente mag vormen. In dit beleidsplan zijn ook de risico’s en de veranderende context beschreven. De stichting heeft sterktes, zwaktes, bedreigingen en kansen beschreven. Vanuit de veranderende context en genoemde analyse heeft Bethlehem de volgende subdoelen geformuleerd: Woordverkondiging, verdieping, bewustwording, capaciteitsopbouw en zelfredzaamheid. Naast vermelding van het hoofddoel betreffen dit doelen die liggen op het gebied van professionalisering, focus en een uitgangspunt voor het bieden van praktische hulp. De resources (fondsen, personeel, bestuur) zijn op basis van deze doelen verder uitgewerkt.
De wijze waarop Bethlehem werkt is als volgt:
Algemene bestuursinformatie
Bestuur
ds. J.A. Weststrate | voorzitter
Functies
Predikant Gereformeerde Gemeente in Nederland te Gouda
Nevenfuncties
Lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bijbelstichting in Leerdam
Lid van het bestuur van de Bijbel met Uitleg
Deputaat van het Deputaatschap Algemene Kerkelijke zaken van de GGiN
Deputaat van het Deputaatschap Buitenlandse kerken van de GGiN
Deputaat van het Deputaatschap Emerituskas van de GGiN
Voorzitter van het Deputaatschap Financiële Dienstverlening van de GGiN
Deputaat van het Deputaatschap Huwelijksvraagstukken van de GGiN
Deputaat van Artikel 49 DKO van de GGiN
Docent aan de Theologische School van de GGiN
dhr. G.R. van Leeuwen | secretaris
Functie
Lid College van Bestuur Hoornbeeck College en Van Lodenstein College
Nevenfuncties
Deputaat van het Deputaatschap Kerk en Overheid van de GGiN
Scribent De Wachter Sions, orgaan van de GGiN
Bestuurder Samenfoort VO Huisvestingscoöperatie Amersfoort U.A.
dhr. J.H. Pap | penningmeester
Functie
Director Consolidation & Reporting EAAA, Interface European Manufacturing BV
Nevenfuncties
Penningmeester GMA SGP Apeldoorn
Bestuurslid PKV SGP Uddel
Bestuurslid Uddel Energiek
dhr. P. Hoogendijk
Functie
Manager Belastingadviseur, Visser & Visser Belastingadviseurs BV
Nevenfuncties
Penningmeester Stichting Dutch Baroque
dhr. G. Hop
Functie
Ondernemer
Nevenfuncties
Voorzitter SGP-PVK Uddel
Secretaris Stichting Onesiforus
dhr. D.M.P. van de Merwe
Functie
Directeur/ architect/ mede-eigenaar Van den Berg Architecten B.V.
Nevenfuncties
Architect/ design coordination Dutch Hospital Design
Moderator The New Builders
Mentor Artiz Hogeschool voor de Kunsten
dhr. R. van Ommeren
Functie
Directeur LooHorst Groep BV/LooHorst landscaping/Dak- en Gevelgroen
Nevenfunctie
Voorzitter Bedrijvenkring Ermelo
Bestuurslid Stichting Groene Erkenningen/Groenkeur
Penningmeester Ondernemers in Midden Nederland
Lid CEC Aeres MBO's
dhr. C.W. van de Steeg
Functie
Directeur NO3
Geen nevenfuncties
Algemene informatie
Inschrijvingsnummer KVK: 69852324
Fiscaal RSIN-nummer: 858038146
Bankrekeningnummer: NL88RABO0304239747
Contactgegevens
Stichting Bethlehem
Burgemeester Lodderstraat 41
4043 KL Opheusden
085-0705371
info@stichtingbetlehem.nl
Visie&missie
‘We hope to bring needy people from a bread to the Bread.’ Stichting Bethlehem richt zich op het ondersteunen van zendingsactiviteiten in Zuid-Afrika (specifiek in de gebieden waar we werken) en al hetgeen daartoe bevorderlijk is. Dit alles moet bijdragen aan de verkondiging en instandhouding van de verkondiging van Gods Woord. Alle praktische hulp dient als ingang tot verspreiding van het Evangelie. Wij willen ons verdiepen in en focussen op de bestaande gebieden in Zuid-Afrika. Wij maken ons in Zuid-Afrika bekend als Bethlehem Mission.
Afwezigheid van winstoogmerk
Stichting Bethlehem heeft geen winstoogmerk, zoals blijkt uit artikel 2, de leden 3 en 4 van de statuten en uit de feitelijke werkzaamheden. Dit blijkt ook uit het feit dat de stichting met activiteiten behaalde opbrengsten ten goede laat komen aan haar doelstelling.
Bestemming liquidatiesaldo
Zoals blijkt uit artikel 12 (lid 7) van de statuten zal een batig liquidatiesaldo moeten worden bestemd ten behoeve van een ANBI met een soortgelijke doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een soortgelijke doelstelling heeft.
Beleidsuitgangspunten
Lange termijndoel en subdoelen
Lange termijndoel 2030 – 2040
Geïnstitueerde kerken met een lokale kerkenraad in Hammanskraal, Refilwe en Phumzile. In het besef dat we hierin volledig afhankelijk zijn van de werking van God de Heilige Geest.
Jaar 2021 – 2026 Zendingspost in Hammanskraal, Refilwe en Phumzile.
Subdoelen 2021 - 2026
Hieronder volgend de subdoelen voor de komende 5 jaar met als uitgangspunt het lange termijndoel tot 2026: een zendingspost.
Alle subdoelen hebben als uiteindelijk doel om de doelgroepen met het Woord van God in aanraking te laten komen.
Doelgroepen
De volgende doelgroepen worden de komende jaren door Bethlehem bediend:
Werkgebieden
Hammanskraal, Refilwe en Phumzile. Het doel is om hier drie zendingsposten te creëren, hiervoor moet de stichting eerst drie zelfstandige projecten met een ‘eigen sleutel van de voordeur’ hebben.
Strategie
De komende 5 jaar werken we aan de vier doelen zoals eerder verwoord: verdieping, bewustwording, capaciteitsopbouw en zelfredzaamheid. Hier volgt een uitwerking om tot de doelenrealisatie te komen:
Regio’s
Er is gekozen voor verdieping op de bestaande velden Refilwe, Hammanskraal en uitbreiding op nieuw veld Phumzile. In Refilwe en Phumzile plaatsen we een Bethlehem Community Center.
Doel:
De komende vijf jaar zal er naar Bethlehem verwacht geen extra locatie bijkomen, omdat we nadrukkelijk willen verdiepen. Mocht het project in Phumzile niet lukken, dan zal er gekeken worden naar een andere locatie.
Werving en beheer
De stichting werft gelden ten behoeve van de doelstelling o.a. door:
Het beheer en verantwoordelijkheid van de verkregen inkomsten is in handen van Stichting Bethlehem. Het bestuur verplicht zich vertrouwelijk om te gaan met anonieme giften. De stichting en haar bestuur streeft ernaar/draagt er zorg voor dat de tijdens een boekjaar te maken beheers- en overheadkosten niet meer bedragen dan maximaal 5% van de jaarlijks in het kader van het realiseren van de doelstelling van de stichting te besteden gelden.
Vermogen van de stichting
De stichting houdt niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de realisering van de doelstelling van de stichting.
Bestedingsbeleid
De stichting besteedt de verkregen inkomsten conform de doelstelling en werkzaamheden zoals vastgelegd in de statuten (artikel 2.).
Beschikking over het vermogen van de stichting
Op grond van artikel 5 van de statuten van de stichting en haar feitelijke werkzaamheden heeft geen enkele persoon doorslaggevende zeggenschap binnen de stichting. Aldus beschikt geen enkele persoon beschikt over het vermogen van de instelling als ware het eigen vermogen.
Diversen
Bezoldiging
De leden van het bestuur ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden conform artikel 4 van de statuten.
Noodzakelijke onkosten als reis-, porto- en administratiekosten, gemaakt in het kader van bestuurswerkzaamheden worden na voorafgaande goedkeuring door het bestuur desgewenst vergoed. De onkosten worden vergoed conform de richtlijnen van de Belastingdienst.
Administratieve beschrijving
De jaarrekening van de stichting zal worden opgesteld door een erkend accountant en worden gepubliceerd op haar website. De administratie wordt in Nederland beheerd en verwerkt. In Zuid-Afrika zal een register worden bijgehouden ter verantwoording van de uitgaven van de giften.
Publicatieplicht
De stichting voldoet aan haar publicatieplicht door middel van een website: www.stichtingbethlehem.nl